Myky Tran och Tone Pedersen jobbar för att fler kvinnor ska programmera, gärna tillsammans. Den 15 maj är nästa Pink Programming Sunday, som då kommer innefatta workshops. Platsen är Foo Café på Media Evolution City.

Myky Tran och Tone Pedersen jobbar för att fler kvinnor ska programmera, gärna tillsammans. Den 15 maj är nästa Pink Programming Sunday, som då kommer innefatta workshops. Platsen är Foo Café på Media Evolution City.

Saknaden av kvinnliga kollegor fick dem att starta förening

Av
Ida Eriksson

MALMÖ. Pink programming startades av tre utvecklare som önskar att de hade fler kvinnliga kollegor. Det visade sig att de är långt ifrån ensamma.
Vanja Tufvesson hade jobbat inom IT-branschen i några år när hon tröttnade på att vara ensam tjej på evenemang som alltid hade samma stil.
– Det var pizza, öl och väldigt "grabbigt" överlag.
På en fest i Göteborg träffade hon Tone Pedersen, som jobbade som mjukvaruutvecklare på Volvo. Tone var ensam tjej i sitt team och när hon och Vanja började prata om hur ett inspirerande programmeringsläger skulle vara för dem såg de framför sig en helt annan stil än vad de tidigare upplevt.
– Vi tänkte oss ute på landet, vid en strand, typ som ett surfläger fast med programmering, berättar Tone Pedersen.
"Vi kör", sa de och tre veckor senare, i augusti 2015, ägde lägret rum.
– Vi hade ingen budget så vi fick göra allt själva, sätta ihop ett kursprogram, laga mat, ja allt! Det var lite läskigt att ta det där första steget.
Men det visade sig vara ett steg i rätt riktning. Platserna till lägret tog slut fort och innan det var över fanns redan en väntelista inför nästa.
– Det var jättehäftigt att se att det där om att tjejer inte skulle vara intresserade av programmering inte stämmer. Det gäller bara att hitta rätt forum, säger Tone Pedersen.
Nu har ett sådant forum skapats. Den ideella föreningen Pink programming finns förutom i Malmö även i Göteborg och Stockholm och samtliga hittills genomförda evenemang har lockat fulla hus.
En gång i månaden  hålls "Pink programming sundays" i Malmö. Då träffas kvinnor som håller på med, eller bara är intresserade av, programmering för att programmera tillsammans och lyssna på inspirationsföreläsningar.
– Intresset har varit jättestort, det dyker upp fler och fler nya ansikten varje gång, berättar Myky Tran, som ansvarar för programmeringssöndagarna. Hon studerar teknisk fysik på Lunds tekniska högskola och både hoppas och jobbar för att IT-branschen ska vara mer mångfaldig när hon kommer ut i arbetslivet.
Vanja Tufvesson och Tone Pedersen längtar efter fler kvinnliga kollegor, inte bara för deras egen skull.
– IT-branschen måste bli mer mångfacetterad. Det är viktigt med olika inputs när man utvecklar en produkt, säger Tone och fortsätter:
– Det är alltid svårt att vara en minoritet, särskilt i en kultur som har funnits länge och ofta är väldigt "grabbig". Det är svårt att hitta sin plats. Med Pink programming vill vi skapa en inspirerande miljö där tjejer som är intresserade av programmering kan ha roligt och känna sig hemma samtidigt som de lär sig att koda, eller bygger vidare på befintliga kunskaper, säger Tone Pedersen.
Via Pink Programming möter hon ofta programmerare som tycker att många IT-företag är dåliga på att locka kvinnor.
– Redan i jobbannonser kan man urskilja en manlig kultur med ord som kanske inte alltid attraherar kvinnor, som till exempel "ninja" och "guru". Sedan handlar det inte bara om att få med en kvinna i varje team, utan också att förvalta dem. Företaget måste zooma ut och se hur kulturen på företaget är och hur den kan förbättras.

Publicerad 06 May 2016 15:23