Flamman har beviljats miljonstöd för ett treårigt projekt som ska hjälpa och stötta ungdomar med spelberoende eller risk för att utveckla ett beroende. Foto: Livia Bergvall

Flamman har beviljats miljonstöd för ett treårigt projekt som ska hjälpa och stötta ungdomar med spelberoende eller risk för att utveckla ett beroende. Foto: Livia Bergvall

Miljonstöd för ungas spelberoende

Av
Livia Bergvall

KROKSBÄCK. ?Ungdomshuset Flamman har beviljats ett stöd på flera miljoner kronor för att hjälpa ungdomar med spelberoende.
På Flamman har man sedan flera år tillbaka arbetat med att hjälpa ungdomar att hoppa av en kriminell livsstil. Nu har de även beviljats stöd för att starta ett nytt samhällsnyttigt projekt för ungdomar. Syftet med projektet är att hjälpa ungdomar ur ett spelberoende samt att arbeta förebyggande med ungdomar som är i riskzonen för att utveckla ett spelberoende. Projektet som nu startar är treårigt och under det första året får Flamman ett stöd på 2,8 miljoner kronor.
– Vi har sett att behovet av det här projektet finns. Vi ser många unga som har problem med spel. De flesta spelar via mobilen. Det kan för den målgrupp vi arbetar med handla om att kriminalitet blir en konsekvens eller faktor för ett spelproblem. Det blir en ond spiral som ungdomar har svårt att ta sig ur., berättar projektledaren Rafi Farouq.

Han berättar? även att spelberoendet ökar hos tjejer.
– Det är även fler tjejer som blir spelberoende i dag, det är flera sajter som riktar sig till just tjejer.
För Juan Paez, som är en känd eldsjäl som arbetat med Flamman sedan starten och Rafi Farouq är det här lite av en dröm som går i uppfyllelse.
– Vi har alltid haft en dröm om att göra Flamman till ett centrum för samhällsnyttiga projekt för unga i Malmö, berättar han.
Under det treåriga projektet kommer Flamman i samarbete med bland andra Öppenvårdshuset Gustav, Spelberoendes förening, Beroendecentrum, Spiritus Mundi och ungdomar att arbeta med tre delar för att hjälpa unga med spelberoende.
– Det är lokal programverksamhet, där vi jobbar fysiskt, onlineåtgärder samt en virtuell värld på nätet, genom e-simulerade utbildningar.

Projektet har ?som mål att nå minst 225 ungdomar i Malmö genom den lokala verksamheten och minst 2 000 ungdomar i Sverige genom onlinestödet.
För Flammans del innebär arbetet bland annat att man ska bygga en teknisk plattform samt anställa fler.
– Det här är jättepositivt för oss och för Malmö. Det är klart att vi är glada, men vi är inte sådana som hurrar. Vi vill bara hjälpa ungdomar, säger Juan Paez.


Publicerad 03 March 2016 09:00