Åsa Öhnell är aktuell med sin tredje bok om superhjälten Supernova. ???Foto: Privat

Åsa Öhnell är aktuell med sin tredje bok om superhjälten Supernova. ???Foto: Privat

Åsa Öhnell släpper ny bok om ovanlig superhjälte

Hallå där Åsa Öhnell…

Av
Claes Nordström

…aktuell med tredje barnboken i serien om Supernova, en ganska ovanlig superhjälte.
Responsen på böckerna har hittills varit god?
– Det har varit väldigt bra. Jag åker någon gång i veckan på författarbesök och håller Superhjälteskola med barnen. En slags berättarverkstad kan man säga och barnen gillar böckerna. Jag har även skrivit deckare för äldre ungdomar (sammanlagt har Åsa författat nio böcker, red anm) och brukar även ha workshops kring dessa.
Vad är själva innebörden i den tredje boken?
– Dels är det mötet mellan barn och äldre, något som på ett sätt är genomgående i alla mina böcker. Just i denna är det att ha en god tanke även om man råkar klanta till det. Att tro på sig själv så blir det oftast bra ändå. Och att om någon upplevs ha en dålig sida så kan det finnas anledningar till det, till exempel att någon känner sig ensam.
Blir det fler böcker i serien om Supernova?
– Det blir fler. Jag håller på med bok fyra. Den är halvskriven kan man säga. Så det blir en bok till förutsatt att förlaget tar in den då. Den kommer att handla om hundar, men alla gamla personer i de tidigare böckerna kommer finnas med.
Varför blev det just barnböcker?
– Det är nog något jag drömt om i hela mitt liv även om jag först var inne på att skriva vuxenböcker. Första boken blev till när min dotter ville ha något spännande att läsa. Då bestämde jag mig för att skriva boken själv. Då kom jag på hur mycket jag älskar barnböcker och hur utvecklande och hur mycket de betytt för mig när jag själv var barn. Jag kunde sitta och läsa om böcker flera gånger som barn.
Du är född och uppvuxen i Slottsstaden, men bor numera i Göteborg. Vad har du för relation till Slottsstaden i dag?
– Jag är faktiskt ganska ofta och hälsar på min systerdotter som bor där.

Publicerad 26 November 2015 13:00