Hjälpsändning har nått fram till flyktingar i nöd

SLOTTSSTADEN. Nyligen nådde organisationen Vi agerar Malmö/Lunds första sändning med förnödenheter fram till ett flyktingläger vid gränsen mellan Serbien och Kroatien. Med på resan var också grundaren och Slottsstadenbon Anna-Karin Persson.
– Jag ville få flyktingarna att känna sig välkomna och blåsa liv i barn som var närmast apatiska, säger hon.

Det var i början på oktober som två lastbilar med bland annat kläder, skor, hygienartiklar och väskor nådde gränsen mellan Kroatien och Serbien, dit många flyktingar kommer.
Sakerna kom från insamlingarna i både Malmö, Lund, Alvesta, Växsjö och Bunkeflostrand.
– Jag började jobba direkt när vi kom fram. Många flyktingar kom i tofflor, shorts och t-shirts så det första de fick var en kopp varmt te, för att få upp värmen. Många hade blivit av med sin packning och vissa barn hade inte ens strumpor på fötterna, säger Anna-Karin Persson och fortsätter:
– En del barn var nästan apatiska när de kom så vi blåste såpbubblor för att liva upp dem. Det var sjukt jobbigt att se barn på det sättet. Man fick hjälpa till att bära andras barn för att föräldrarna själva inte orkade.
Hur mådde du själv i en sådan situation?
– Jag mådde ganska dåligt när jag kom hem, men nu har jag börjat bearbeta det. Det tär på psyket, men det är också ett gott tecken. Hade det inte gjort det så hade man tappat medkänslan.
Vilka reaktioner fick du från flyktingarna?
– Folk var väldigt tacksamma för den hjälp de fick. Polisen de möter kan ha en ganska militärisk framtoning, därför kändes det viktigt att vara välkomnande och möta dem med ett leende.
Vad blev du mest förvånad över?
– Att myndigheterna inte tillät att det tillagades varm mat. Det ansågs osanitärt. Jag förstår inte ens hur man kan tänka på något sådant i den situationen. Det är under all kritik.

För Anna-Karin Persson var det avgörande att följa med ner och på plats se att sakerna verkligen hamnade där de skulle.
– Det var ett måste att följa med och dokumentera med tanke på alla skandaler med välgörenhetsorganisationer de senaste åren.
Ytterligare en lastbil gick direkt ner till Syrien, med hjälp av den danska hjälporganisationen Viomis.
Nästa projekt för Vi agerar Malmö/Lund! är att tillsammans med organisationen Alla kockar bygga upp ett helt nytt flyktingläger på Lesbos. De håller också på att anordna en välgörenhetsgala i december och biljetter kommer att finnas på  hemsidan www.refugeegala.se, som är under uppbyggnad.

Publicerad 28 October 2015 06:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag