Oroligheter har? utbrutit under tidigare demonstrationer på Stortorget i Malmö. Avspärrningar är att räkna med inför Pegidas demonstration den nionde februari, men bland näringsidkarna på Stortorget tycks oron vara obefintlig inför demonstrationen. Foto: Fredrik Rubin

Oroligheter har? utbrutit under tidigare demonstrationer på Stortorget i Malmö. Avspärrningar är att räkna med inför Pegidas demonstration den nionde februari, men bland näringsidkarna på Stortorget tycks oron vara obefintlig inför demonstrationen. Foto: Fredrik Rubin

Protester att vänta vid Pegidas första manifestation i Sverige

Men oron bland handlarna kring Stortorget obefintlig

Av
Fredrik Rubin

MALMÖ. ?Då den tyska proteströrelsen Pegida kommer till Sverige förväntas deltagarna mötas av omfattande protester. Malmöpolisen planerar för en större insats på och omkring Stortorget.

På rekordtid har proteströrelsen Pegida samlat tiotusentals anhängare under demonstrationer i tyska Dresden. Syftet uppges vara att markera mot vad rörelsen anser är en pågående islamisering av västvärlden.
Trots uppslutningen har Pegida inte riktigt lyckats etablera sig i andra tyska storstäder, likaså har försök att etablera sig utanför landet resulterat i numerärt blygsamma sammankomster.
Den 9 februari görs ett försök i Malmö. Den hetsdömde galleristen Henrik Rönnquist har tagit initiativ till Pegidas första demonstration i Sverige.

Kan undvika våld
Motståndet till den planerade sammankomsten har inte låtit vänta på sig, i en Facebookgrupp uppmanar motdemonstranter allmänheten att ta sig till platsen. Uppemot tvåtusen personer har i skrivande stund deklarerat att de tänker dyka upp.

För dialogpolisen Johannes Dontsios Holmkvist har det varit självklart att tidigt etablera kontakt med berörda parter.
– Vi försöker att på alla möjliga vis komma i kontakt med de som ska demonstrera. I de fall som demonstrationstillstånd är sökt är det enkelt, i andra fall har vi fått använda andra metoder som exempelvis via sociala medier. Ibland fungerar det och ibland inte, i det här fallet har det gått bra, säger Johannes Dontsios Holmkvist.

Vad dialogpolisen och motdemonstranterna har talat om vill Dontsios Holmkvist inte gå in på i detalj men i grunden handlar det om att ge information om polisens arbete liksom förhöra sig om motdemonstranternas syfte och huruvida de avser att aktivt försöka stoppa torgmötet.
– Jag tror att torgmötet kan gå bra, eller bra är kanske fel ord då det är en kontroversiell fråga med många engagerade inte minst inom den antirastiska rörelsen här i Malmö. Men jag tror att vi kan undvika våld, inte minst om det används fållor på det vis som det gjordes på Värnhemstorget under valrörelsens SDU-demonstration. Beslut om saken har inte fattats ännu men det lutar åt det hållet, säger Johannes Dontsios Holmkvist.

Ingen märkbar oro
Då Lokaltidningen besöker de verksamheter som angränsar till Stortorget visar det sig att oron för kommande protester närmast är obefintlig.
– Demonstrationerna på torget berör aldrig oss, det sker längre ner på torget och för oss blir det mer som att titta på tv genom skyltfönstren, säger Karolina Bernhardsson på Bolia.
– Vi har aldrig haft några problem här i samband med demonstrationer, det har varit lugnt med lika många kunder som vanligt, säger Jamshid i kiosken Pralinen.

Likaså anser näringsidkarna att polisens informationsarbete vid demonstrationer fungerar väl.
– Polisen brukar komma in och informera oss om vad som ska ske och på vilket vis demonstrationerna kan komma att påverka oss, främst vad gäller avspärrningar. För något år sedan spärrades torget av stort så att våra bokade kunder fick be polisen om lov för att komma in, men förlorat några kunder har vi inte gjort, säger Katrine Larsson vid optikern Preisler.

Publicerad 07 February 2015 07:00