?????Lina Arvidsson har ???tidigare gett ut ungdomsboken ”Det borde finnas regler”. Den nya boken har hon gett ut under pseudonymen Ariel Held: ???”Det är mitt alter ego. Hon har strikt dräkt, högklackat och turkos peruk. Det är en annan del av mig”, säger hon. ?Foto: Joel Andersson

?????Lina Arvidsson har ???tidigare gett ut ungdomsboken ”Det borde finnas regler”. Den nya boken har hon gett ut under pseudonymen Ariel Held: ???”Det är mitt alter ego. Hon har strikt dräkt, högklackat och turkos peruk. Det är en annan del av mig”, säger hon. ?Foto: Joel Andersson

Eggande erotik mellan raderna

Lina Arvidsson alias Ariel Held vill lyfta den erotiska litteraturen

CENTRUM. ?Även om ”Fifty Shades of Grey” har tagit erotiken till bästsäljar­listorna, är det en genre som är långtifrån rumsren. Lina Arvidsson, alias Ariel Held, vill tvätta bort den sjaskiga stämpel som den erotiska litteraturen dragits med.
Det var som recensent för dagensbok.com som Lina Arvidsson först kom i kontakt med erotisk litteratur.
– Det var alltid de böckerna som ingen annan vågade ta i, så jag började läsa dem och blev intresserad av genren, säger Lina Arvidsson.
– Jag upptäckte att språket ofta var dåligt, att det saknas litterära ambitioner. Det gjorde mig peppad att försöka skriva själv, fortsätter hon.

Håller kurser
Tidigare i höst kom hennes bok ”Säg inte det här till någon” ut på Vertigo förlag. Den handlar om 34-årige Elise vars pojkvän Jacob är deprimerad och har tappat sexlusten. På en fest träffar Elise en dominant man som hon inleder en affär med.
– De leker att han är hennes pappa, spelar incest helt enkelt. Det som inom BDSM kallas för daddyplay.
Ett tabubelagt ämne, även inom den erotiska genren.
– Ofta handlar det om berättelser och karaktärer som är lätta att identifiera sig med. Men så finns det mer provokativ litteratur, som det jag själv skriver. Och jag tycker fler borde våga ta ut svängarna och skriva om gränsöverskridande fantasier.
Lina Arvidsson håller även kurser i konsten att skriva om erotik, och i höst leder hon en distanskurs på Folkuniversitetet.

"För blommigt språk"
– Det är ganska svårt att skriva om sex. Det är till exempel lätt att språket blir för blommigt, för poetiskt och svävande. Precis som med annan litteratur tror jag att det blir bättre om man är mer precis.
– En annan fälla som är lätt att gå i är att bli för sexistisk. Att kvinnors kroppar står i centrum och att det bara är den manliga orgasmen som beskrivs.
Lina Arvidsson tycker det är synd att en stor del av den erotiska litteraturen är stöpt i samma form. Att all BDSM-sex ser likadan ut, med stereotypa könsroller – alltid en dominant man och en undergiven kvinna.
– BDSM är som ett smörgåsbord för erotiker, men många böjelser skrivs det aldrig om. När jag håller kurser försöker jag trycka på queer-perspektivet.
Är erotisk litteratur fortfarande något man smusslar med på bussen?
– Det börjar nog bli mer accepterat. Sex är en naturlig del av livet, det borde inte vara tabu att läsa erotik.
– ”Fifty Shades of Grey” har fått mycket skit, och jag håller delvis med. Det är stereotypa könsroller och ett torftigt språk. Men det som är positivt är att den har fått fler att läsa erotik, säger Lina Arvidsson.

Publicerad 26 September 2014 08:45