Lådcyklar lånas ut i Västra Hamnen

”Passar bra när man ska storhandla och åka på utflykt”

VÄSTRA HAMNEN. Är de ute och cyklar helt och hållet i Västra Hamnen? Ja, i alla fall i kvarteret Fullriggaren – där har man nämligen startat en cykelpool där boende får låna lådcyklar gratis.
– Det är en del av ett övergripande arbete för att minska biltrafiken, säger Frida Beijer på gatukontoret.

Det är Malmö stad som står bakom projektet och ungefär 200 av de boende i kvarteret Fullriggaren kan utnyttja cykelpoolen. Rent praktiskt fungerar det ungefär som en vanlig tvättstuga där man bokar cykeln en viss tid.
– Lådcyklar passar bra när man ska storhandla eller åka på utflykt med barnen, till exempel. När man inte ska så långt men ändå behöver ha med sig en del packning. Det har blivit allt mer populärt med lådcyklar de senaste åren, säger Frida Beijer, projektsamordnare på gatukontoret.
Anledningen till att man valde just Västra Hamnen som försöksområde är att det där finns väldigt lite utrymme för biltrafik, samtidigt som det växer mycket. Förhoppningen är att projektet ska väcka lusten hos fler att starta egna cykelpooler.
– Vårt mål är att så många resor som möjligt ska göras med andra färdsätt än bil. Det handlar inta bara om cykling utan även kollektivtrafik och gång.
Enligt Frida Beijer har responsen än så länge varit positiv och inga problem har heller uppstått med trasiga eller försvunna cyklar.
– Jag har bara hört positiva reaktioner, det togs emot väl redan från början. Det märks att det finns ett behov av den här typen av tjänster.
Malmö stad jobbar även på andra plan för att förändra resemönstren i Västra Hamnen. Nyligen har man genomfört en undersökning av hur de boende i stadsdelen reser.
– Vi har inte sammanställt resultatet av undersökningen ännu, men mitt intryck är att många redan reser på ett hållbart sätt här. Det uppskattas också att vi tar upp frågan om resande för diskussion.
Vidare för Malmö stad en dialog med företag och byggherrar om hur de kan underlätta för att fler ska välja bort bilen.
– Det kan handla om sådant som att planera för tillgängliga cykelparkeringar när man bygger nya hus, säger Frida Beijer.
Projektet med cykelpoolen ska pågå i sex månader, sedan ska det utvärderas och man ska ta reda på hur många utnyttjat cyklarna och vad de har använts till.

Publicerad 25 October 2012 08:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag